Książka - Sztuka odmładzania i długowieczności. Zen makrobiotyczny.
| Papier | Biały offset |
| Autorzy | Georges Ohsawa |
| Tytuł oryginału | Zen Macrobiotics |
| Wydanie | Katowice 2017 |
| Tłumaczenie | Zofia Piątkowska-Wolska |
| Język oryginału | polski |
| Format | 145x205 mm |
| Ilość stron | 232 |
| Oprawa | miękka |
| ISBN | 978-83-7649-125-7 |
| EAN | 9788376491257 |
297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na świetny apetyt i doskonały sen, a także na niezawodną pamięć oraz niewpadanie w gniew i doskonały humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób.
Ohsawa adaptuje greckie słowa macro, czyli wielkie, długie oraz bios – życie, aby nazwać wypracowaną przez siebie metodę osiągania zdrowia, szczęścia i harmonii. Opiera się ona na starożytnych koncepcjach jin i jang, które zostały pogłębione poszukiwaniami w dziedzinie biologii, chemii i medycyny oraz na ich praktycznym zastosowaniu.
Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób.
Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, ale wymagającą uwagi – nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić makrobiotyczny kapuśniak, makrobiotyczne pierogi czy smaczny żurek.